Kachní prsa omyjeme, osušíme a nařízneme kůži několikrát do kříže tak, abychom neřízli do masa. Osolíme, opepříme bílým pepřem, okořeníme zázvorem a pomalu opečeme z obou stran, nejprve opékáme stranu s kůží. Prsa vyjmeme, potřeme je lžící medu smíchaným s lžící citrónové šťávy, dáme do pekáčku a v troubě na 180° ještě dopečeme asi půl hodinky. Mezitím si nakrájíme na tenké nudličky zeleninu - neoloupanou cuketu, mrkev, půlku čerstvého fenyklu, žampióny oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny, česnek na plátky. Ve wok pánvi rozpálíme olej a zeleninu se žampióny opečeme - nejprve mrkev s fenyklem a žampióny, po dvou minutách přidáme cuketu s česnekem a opečeme vše dokřupava. Mírně osolíme, přidáme lžíci kachního výpeku, půl lžíce ústřicové a půl lžíce sojové omáčky a promícháme. Kachní prsa podáváme se zeleninou a kuskusem nebo s rýží.
Tip: Místo kachních prsou můžeme použít zbytek pečené kachny, kterou obereme, nakrájíme na menší kousky a přidáme k opečené zelenině.
Máta peprná patří
mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako
Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha
lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové...
zobrazit článek